Πιστωτική κάρτα: ο οδηγός του αρχάριου για τη σωστή χρήση της

Πιστωτική κάρτα: ο οδηγός του αρχάριου για τη σωστή χρήση της

Οι πιστωτικές κάρτες δεν συνοδεύονται και από ένα εγχειρίδιο σωστής και κυρίως υπεύθυνης χρήσης. Οι δε συνέπειες της κακής χρήσης μιας πιστωτικής κάρτας μπορούν να είναι εξαιρετικά κακές για το οικονομικό μέλλον κάποιου. Έχουμε δει νοικοκυριά να καταστρέφονται από τη μη ορθολογική χρήση της πιστωτικής κάρτας. Εκείνο που ο κάτοχός της πρέπει να έχει στο μυαλό του, είναι ότι τα ποσά που χρεώνονται στην πιστωτική κάρτα είναι ποσά που θα πληρωθούν και πιθανόν με τόκο αν δεν είναι σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων ή εξόφλησης σε μια δόση. Η ψευδαίσθηση ότι δεν σπαταλά κάποιος χρήματα, επειδή δεν τα βγάζει ως μετρητά να τα δώσει κάπου, είναι ακριβώς αυτό. Ψευδαίσθηση… Ας δούμε παρακάτω κάποια βασικά, για τη σωστή χρήση της πιστωτικής κάρτας.

-Δημιουργώντας ένα καλό πιστωτικό ιστορικό
Όταν θα πάρετε στα χέρια σας την πιστωτική σας κάρτα, καλό είναι να μην βγείτε εκεί έξω για να αγοράσετε οτιδήποτε θέλετε. Θα πρέπει οι αγορές σας να είναι τέτοιες ώστε τα χρήματα που θα πληρώνετε στην κάρτα σας κάθε μήνα να εξοφλούν όλο το ποσό. Μην μπείτε στην παγίδα πληρωμής της ελάχιστης καταβολής, γιατί με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε χρέος το οποίο τοκίζεται και θα το βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Μέχρι να «συνηθίσετε» τη σωστή χρήση της κάρτας, χρησιμοποιήστε την για να πληρώσετε μικρά ποσά που στο τέλος του μήνα θα μπορείτε να εξοφλείτε στο ολόκληρο.

-Εξασκείστε την πειθαρχία σας
Είναι πολύ σημαντικό να εξασκήσετε την πειθαρχία σας στη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Κάτι τέτοιο θα το καταφέρετε μόνο αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια αγορά αλλά ξέρετε ότι στο τέλος δεν θα μπορέσετε να εξοφλήσετε όλο το ποσό και λειτουργήσει η λογική σας. Μόνο αν δοκιμαστείτε και πείτε όχι σε αγορές που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε, θα έχετε εξασκήσει την πειθαρχία σας. Είναι κάπως βασανιστικό αλλά σίγουρα είναι λιγότερο βασανιστικό από το να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάποιο χρέος.

-Φτιάξτε ένα πλάνο για περιόδους που δεν είστε σε καλή οικονομική κατάσταση
Όταν δεν είστε σε καλή οικονομική κατάσταση, θα πρέπει ή να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας ή να την βάλετε στο συρτάρι για άλλη περίοδο όπου θα πηγαίνουν καλύτερα τα οικονομικά. Η πιστωτική κάρτα δεν λύνει τα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει για να διευκολύνει τον προγραμματισμό μας αν και μόνο αν την χρησιμοποιούμε σωστά.

Share This

Leave a Comment