Ενοικίαση αυτοκινήτου: τι πρέπει να ξέρετε

Ενοικίαση αυτοκινήτου: τι πρέπει να ξέρετε

Πολλές φορές στη ζωή μας θα χρειαστεί να ενοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο παρότι μπορεί να διαθέτουμε ένα ή περισσότερα. Η επίσκεψή μας σε μια ξένη χώρα ή ακόμη και μια μετακίνηση εντός Ελλάδας, με αεροπλάνο είναι δυνατόν να μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε ένα αυτοκίνητο προς ενοικίαση. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτό το «ξένο» στην πραγματικότητα όχημα που πρόκειται να χρησιμοποιείτε για κάποιες μέρες.

Κατ’ αρχήν πρέπει να ελέγξετε με προσοχή την αξιοπιστία της εταιρείας που θα σας ενοικιάσει το αυτοκίνητο. Ποτέ μην ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από ιδιώτη που δεν γνωρίζετε και που δεν ανήκει σε εταιρεία. Δεν φαντάζεστε πού μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένοι. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο έχει κάνει service, έχει περάσει ΚΤΕΟ, έχει κάρτα καυσαερίων, είναι ασφαλισμένο. Σε περίπτωση ελέγχου του αυτοκινήτου, αν αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ο Νόμος θα κυνηγήσει εσάς και όχι την εταιρεία. Αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο δεν έχει κάρτα καυσαερίων, η κλήση θα κοπεί στο δικό σας όνομα και όχι στο όνομα της εταιρείας. Γι’ αυτό και πριν υπογράψετε για τη μίσθωσή του, θα πρέπει να κάνετε έναν σοβαρό έλεγχο στα σχετικά βιβλιαράκια που θα πάρετε μαζί σας μαζί με το αυτοκίνητο.

Ακόμη, ενημερωθείτε για το ποια είναι η πολιτική της εταιρείας σε περίπτωση που επιστρέψετε το αυτοκίνητο νωρίτερα ή αργότερα από την ημερομηνία και την ώρα που έχει συμφωνηθεί. Έστω ότι μια υποχρέωση σας αναγκάζει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο μία μέρα νωρίτερα από ό,τι είχατε συμφωνήσει. Αυτό, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας συνεπάγεται κάποια έκπτωση ή θα πληρώσετε το σύνολο του ποσού που αρχικά συμφωνήθηκε. Αλλά και αν καθυστερήσετε για κάποιες ώρες να επιστρέψετε το αυτοκίνητο, θα χρεωθείτε προφανώς περισσότερο. Τι ποσοστό αναλογεί σε κάθε ώρα καθυστέρησης; Όλα αυτά καλό είναι να τα γνωρίζετε για να κάνετε τον προγραμματισμό σας και να μην βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Όταν ενοικιάζετε ένα αυτοκίνητο, μην παραλείπετε να σημειώνετε παρουσία των ανθρώπων της εταιρείας, σε ποιο σημείο βρίσκεται το επίπεδο των καυσίμων. Θα πρέπει να το επιστρέψετε στο ίδιο επίπεδο ή να πληρώσετε την διαφορά. Ακόμη και αν αυτό δεν αναγράφεται στη σύμβαση που θα υπογράψετε, εσείς οφείλετε να το έχετε υπόψιν. Και φυσικά, μην παραλείψετε να ενημερωθείτε σχετικά με το αν υπάρχουν όρια γεωγραφικά στη χρήση του αυτοκινήτου. Προφανώς και δεν θα βγείτε από τη χώρα με το αυτοκίνητο αλλά μάθετε αν η πολιτική της εταιρείας, επιτρέπει να μετακινηθείτε με αυτό εκτός του Νομού. Και φυσικά, φωτογραφήστε το αυτοκίνητο πριν το παραλάβετε, ώστε αν υπάρχουν προηγούμενες φθορές, να μην χρεωθούν σε εσάς κατά την επιστροφή του. 

Share This

Leave a Comment