Αγοραστικές συνήθειες: μήπως εξαιτίας τους σπαταλάτε πολλά χρήματα;

Αγοραστικές συνήθειες: μήπως εξαιτίας τους σπαταλάτε πολλά χρήματα;

Κάποιες συνήθειες που υιοθετούμε όταν κάνουμε αγορές συχνά μας κάνουν να σπαταλάμε χρήματα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το χειρότερο δε, είναι ότι δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για λανθασμένες αγοραστικές συνήθειες, ακριβώς γιατί είναι συνήθειες και λειτουργούν σε εμάς με τη μορφή αυτοματισμού. Δεν μπαίνουμε δηλαδή στη διαδικασία να σκεφτούμε αν κάνουμε λάθος, γιατί πολύ απλά αυτό έχουμε συνηθίσει να κάνουμε.

-Αγοράζουμε πάντα την ίδια μάρκα μακαρόνια…

Πολλοί από εμάς αγοράζουμε πάντα την ίδια μάρκα μακαρόνια ή το ίδιο αλάτι, το ίδιο ελαιόλαδο. Τα πήραμε μια φορά και μας άρεσαν οπότε δεν μπαίνουμε στη λογική της δοκιμής ή αυτά αγόραζε και η οικογένειά μας, οπότε τα ξέρουμε και τα εμπιστευόμαστε. Κάπως έτσι, δεν εκμεταλλευόμαστε προσφορές άλλων εταιρειών

-Δοκιμάζουμε οτιδήποτε νέο

Υπάρχει πάντα και το εντελώς αντίθετο είδος καταναλωτή που δοκιμάζει σε υπερβολικό βαθμό τα πάντα. Καταναλωτές οι οποίοι αγοράζουν οτιδήποτε καινούργιο βγάλει με εταιρεία, ανεξάρτητα από το αν έχουν στο σπίτι τους ένα αντίστοιχο ίδιο ή παρόμοιο προϊόν.

-Μας επηρεάζει σημαντικά η συσκευασία

Το design της συσκευασίας για κάποιους καταναλωτές ανάμεσά μας είναι αυτό που καθορίζει μια αγορά. Κάπως έτσι, αρκετοί καταναλωτές δεν μπορούν να αντισταθούν σε συσκευασίες που τους ελκύουν. Είναι απολύτως κατανοητό. Λέγεται, πως η συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί ακόμη και να αλλάξει προς το καλύτερο την διάθεση κάποιου. Ανθρώπινο πλην κοστοβόρο.

-Το στοκ προϊόντων πάντα…

Και φυσικά πόσοι από εμάς δεν ψωνίζουμε ποσότητες που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε. Μας παρασύρουν οι προσφορές για παράδειγμα στα όσπρια, με αποτέλεσμα να στοκάρουμε στα ντουλάπια μας όσπρια που μαγειρεύουμε μια φορά την εβδομάδα και αυτό όχι με απόλυτη συνέπεια. Το αποτέλεσμα; Παρέρχεται η ημερομηνία λήξης και πετάμε, πετάμε και πετάμε…

Share This

Leave a Comment