Πως να εξοικονομήσετε χρήματα από τα ψώνια σας

Πως να εξοικονομήσετε χρήματα από τα ψώνια σας

Όσον αφορά στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, υπάρχουν δοκιμασμένοι και αποδοτικοί κανόνες που πιθανώς να γνωρίζετε ήδη: Αγοράστε μη επώνυμα προϊόντα (ή τουλάχιστον δοκιμάστε τα πριν τα κατακρίνετε). Μην ξοδεύετε περισσότερα χρήματα στα έτοιμα κομμένα και συσκευασμένα προϊόντα. Χρησιμοποιήστε κουπόνια προϊόντων (ανάλογα την περίπτωση).Ωστόσο, μερικές φορές, οι μικρότερες αλλαγές στη καθημερινή σας ρουτίνα στο σούπερ μάρκετ, μπορούν να γίνουν εκείνες που θα σας εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα.

Ρωτήσαμε τόσο τους επαγγελματίες αυτού του κλάδου όσο και τους απλούς γονείς – καταναλωτές, προκειμένου να μας αποκαλύψουν τις δικές τους “μυστικές συνταγές”. Διαβάστε λίγο παρακάτω προκειμένου να ανακαλύψετε τι είναι εκείνο που λείπει από τη δική σας αγοραστική ρουτίνα στο σούπερ μάρκετ;

Μάθετε για τον κανόνα των 6 εβδομάδων

Τα περισσότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ διαθέτουν τα προϊόντα τους σε κύκλους πωλήσεων που ανανεώνονται κάθε 6 εβδομάδες. Ωστόσο, το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας ενδέχεται να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Για να ανακαλύψετε λοιπόν τον ρυθμό που ακολουθεί το σούπερ μάρκετ που εσείς επιλέγετε συνήθως για τις αγορές σας, η Stephanie Nelson συγγραφέας και δημιουργός του  www.CouponMom.com, σας προτείνει αρχικά να δημιουργήσετε μια λίστα με 10 από τα προϊόντα που αγοράζετε πιο συχνά. Έπειτα, καταγράψτε τις τιμές των ίδιων προϊόντων και τις μεταβολές τους στην πορεία του χρόνου. «Με αυτό τον τρόπο θα είσαστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι χαμηλότερες τιμές για κάθε διαφορετικό προϊόν που αγοράζετε συχνά, αλλά και το πότε εκείνο βρίσκεται πραγματικά σε προσφορά από το κατάστημα», συμπληρώνει η Nelson. «Όταν λοιπόν ένα προϊόν φτάσει ξανά στην χαμηλότερη τιμή που έχετε σημειώσει στη λίστα σας, μπορείτε να άφοβα να αγοράσετε τεμάχια για αρκετές εβδομάδες, αποφεύγοντας την σποραδική αγορά τους σε υψηλότερες ουσιαστικά τιμές».

Ρωτήστε το προσωπικό του καταστήματος για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την έναρξη προσφορών

«Οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αρχίζουν να διαφημίζουν τις προσφορές τους συνήθως στο ενδιάμεσο μιας εβδομάδας», αναφέρει η Melissa Garcia από τo www.ConsumerQueen.com, «η καλύτερη στιγμή για να κάνετε τα ψώνια σας είναι η πρώτη ημέρα των προσφορών και κατά τις πρωινές ώρες». Εκείνη την ημέρα και ώρα το κατάστημα θα διαθέτει ένα πλήρες στοκ των προϊόντων που βρίσκονται σε προσφορά, και θα είσαστε έτοιμοι να εξοικονομήσετε τα μέγιστα δυνατά χρήματα από τα ψώνια σας. Ωστόσο, φυσικά δεν έχουμε όλοι πάντα τη δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ την Τετάρτη το πρωί. Για αυτό το λόγο, στην περίπτωση που βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, και δείτε πως το προϊόν που επιθυμείτε έχει τελειώσει, μην φύγετε χωρίς να ζητήσετε πρώτα από το προσωπικό να ελέγξει μήπως υπάρχει πιθανόν διαθέσιμο στοκ του προϊόντος, το οποίο δεν έχει προλάβει να ενημερώσει στα ράφια, μέσα στην αποθήκη του καταστήματος.

Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο των προσφορών για να οργανώσετε τα γεύματα της εβδομάδας

Προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων από τα ψώνια σας, φροντίστε να μην επιλέγετε στα τυφλά το πρόγραμμα του φαγητού μέσα στην εβδομάδα. «Κοιτάζω πάντα το φυλλάδιο των προσφορών, και σύμφωνα με τις τρέχουσες προσφορές δημιουργώ ένα μενού για όλη την εβδομάδα», αναφέρει η Latasha Kennedy, μητέρα δύο παιδιών. «Εάν για παράδειγμα το φιλέτο κοτόπουλο είναι εκείνο που βρίσκεται σε προσφορά, τότε θα διαμορφώσω και ένα ολόκληρο μενού με αυτό ως βασικό συστατικό».

Μην χρησιμοποιείτε όλα τα κουπόνια που σας έχουν δώσει

Δύο πακέτα μπισκότα στην τιμή του ενός ευρώ με τη χρήση ενός κουπονιού, μπορεί να ακούγεται μια πραγματικά πολύ καλή προσφορά. Θέλετε όμως πραγματικά να αγοράσετε τόσα μπισκότα; «Κρατάω μόνο τα κουπόνια που αφορούν τα προϊόντα που πραγματικά χρειάζομαι και χρησιμοποιώ σε τακτική βάση», αναφέρει ο μάγειρας και blogger Brad Nierenberg. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, το μόνο που μπορούν να σας κάνουν αυτά τα κουπόνια στην πραγματικότητα, είναι και να σας προτρέψουν να ξοδέψετε περισσότερα αντί για λιγότερα.»

 Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για το κινητό που σας επιστρέφουν χρήματα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν κάποια καταστήματα σούπερ μάρκετ που κάνουν την επιστροφή χρημάτων μια πραγματικά εύκολη υπόθεση για εσάς. Σε μερικές περιπτώσεις σας διασφαλίζουν πως θα πληρώσετε και τη χαμηλότερη τιμή από οποιοδήποτε άλλο σούπερ μάρκετ. Η Kendal Perez, ειδικός στην εξοικονόμηση χρημάτων, ψωνίζει πάντα από τη Wal-Mart χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο της Wal-Mart, που έχει τη δυνατότητα για επιστροφή της διαφορά τιμής στο λογαριασμό του καταναλωτή, εφόσον κάποιο προϊόν πωλείται φθηνότερα σε ένα άλλο κατάστημα. «Είναι η πιο εύκολη σύγκριση τιμών που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου: απλά σκανάρω την απόδειξη και αν εντοπιστεί κάποια διαφορά τιμής σε σχέση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, λαμβάνω τη διαφορά ως αποζημίωση κατευθείαν στην κάρτα μου», εξηγεί η Kendal, έχοντας υπόλοιπο περί τα 47 δολάρια, αυτή τη στιγμή στην εφαρμογή της. Ακόμα και αν το συγκεκριμένο κατάστημα σούπερ μάρκετ που ψωνίζετε δεν έχει δική του εφαρμογή για το κινητό, υπάρχουν αρκετές ελληνικές εφαρμογές επιστροφής χρημάτων, τόσο στο AppStore όσο και στο Play Store.

Μην χάνετε τις προσφορές στα πουλερικά και τα κρέατα

«Τα προϊόντα που συνήθως επιφέρουν το δυνατότερο χτύπημα στον πορτοφόλι των καταναλωτών, είναι προϊόντα όπως το κοτόπουλο και το κρέας, και τείνουν να βγαίνουν σε προσφορά ανά διαστήματα των 2 και 3 εβδομάδων» αναφέρει η Nelson. Αγοράστε λοιπόν περισσότερα από όσα χρειάζεστε όσο είναι ακόμα περίοδος προσφορών, και συντηρήστε τα στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη περίοδο. «Αγοράζοντας προϊόντα, όπως φιλέτο κοτόπουλο και χοιρινά κομμάτια κρέατος που βρίσκονται σε προσφορά, και διατηρώντας τα στην κατάψυξη, μια οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έως και 400 δολάρια ετησίως, συγκριτικά με την σποραδική αγορά των ίδιων προϊόντων», συμπληρώνει και εξηγεί η Nelson.

Παραμείνετε στους διαδρόμους με τα προϊόντα που πραγματικά χρειάζεστε

Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων πως ο διάδρομος 12 δεν έχει τίποτα που να βρίσκεται και στη λίστα σας, μην μπείτε καν στον κόπο να τον διασχίσετε. «Όταν αποφεύγετε να περάσετε μπροστά από 100 προϊόντα που δεν βρίσκονται στη λίστα του σούπερ μάρκετ σας, δεν θα χρειαστεί να πείτε και 100 φορές όχι στον εαυτό σας. Αυτή είναι μια τακτική που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με τον αυτοέλεγχο», τονίζει η Amanda Grossman, blogger στο Frugal Confessions.

Παραγγείλτε τα προϊόντα σας online

Υπάρχουν αρκετές αλυσίδες καταστημάτων σούπερ μάρκετ που σας επιτρέπουν πλέον να κάνετε τα ψώνια σας online από το internet, και αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήματα. Αντί να σπαταλάτε αρκετό χρόνο ανάμεσα στους διαδρόμους, ψάχνοντας για τα προϊόντα της λίστας σας και αποφεύγοντας όλες τις παγίδες για επιπλέον αγορές που είναι στρατηγικά τοποθετημένες μέσα τους, μπορείτε να ψωνίσετε με περισσότερη αφοσίωση αλλά και πραγματική πρόθεση όταν το κάνετε online από το σπίτι σας, σύμφωνα με τη Monica Simpson (η οποία πρόσφατα ξεκίνησε να ψωνίζει online από τη σελίδα γνωστού σούπερ μάρκετ). Επίσης, όταν ψωνίζετε από την άνεση που σας προσφέρει το σπίτι σας, μπορείτε να γλυτώσετε επίσης αρκετά χρήματα τσεκάροντας ακριβώς τι υπάρχει και τι όχι στο ψυγείο σας. «Κατά μέσο όρο, εξοικονομώ 40 δολάρια από κάθε αγορά μου στο σούπερ μάρκετ», αναφέρει ο Simpson.

Οργανώστε το ντουλάπι των τροφίμων και το ψυγείο σας

Φανταστείτε πως τρέχει μια πολύ καλή προσφορά στα δημητριακά, οπότε αποφασίζετε να αγοράσετε δύο κουτιά και να πάρετε άλλα δύο δώρο. Ωστόσο, καθαρίζοντας το ντουλάπι των τροφίμων λίγες εβδομάδες αργότερα, ανακαλύπτετε δύο ακόμα κουτιά δημητριακών. Πλέον έχετε στο σπίτι σας 6 κουτιά δημητριακών, από τα οποία τα 2 πρόκειται να λήξουν αρκετά σύντομα. Όλη αυτή η κατάσταση είναι μια μεγάλη σπατάλη για τα χρήματά σας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν χιλιάδες δολάρια διατηρώντας τόσο ένα μη οργανωμένο ντουλάπι για τα τρόφιμά τους όσο και ένα μη οργανωμένο ψυγείο», αναφέρει η Kristin M. MacRae, ειδικός στην οργάνωση και την αποδοτικότητα. «Αρχικά, μπορεί να νομίζετε πως εξοικονομείτε αρκετά χρήματα με μια εξαιρετική προσφορά όπως η παραπάνω. Αυτό που κάνατε όμως είναι ουσιαστικά να πετάξετε τα χρήματά σας στον κάδο των αχρήστων, μαζί με το φαγητό σας. Διατηρήστε λοιπόν τα συναφή προϊόντα αποθηκευμένα στο ίδιο σημείο προκειμένου να είναι και πιο εύκολο να τα βρίσκετε έπειτα».

Πηγή

Share This

Leave a Comment