Οδηγός διαχείρισης χρημάτων  για αρχάριους

Οδηγός διαχείρισης χρημάτων  για αρχάριους

Αφιερώνοντας τον απαραίτητο επιπλέον χρόνο στη σωστή διαχείριση των χρημάτων σας, μπορεί να σας αποζημιώσει πλήρως για τον κόπο σας. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς σας στην ώρα τους και παράλληλα να βγαίνετε κερδισμένοι έως και 900 ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό είναι ένα αντικειμενικά μεγάλο ποσό χρημάτων, το οποίο θα αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία για να εξοφλήσετε προηγούμενα χρέη σας, να ενισχύσετε το μηνιαίο σας εισόδημά ή ακόμα και να πάτε τις καλοκαιρινές διακοπές που πάντα ονειρευόσασταν.

Διαβάστε λίγο παρακάτω, και ανακαλύψτε πολύτιμες συμβουλές χρηματικής διαχείρισης,  και τρόπους για να χτίσετε έναν προϋπολογισμό που θα μπορέσετε να κρατήσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα από αυτόν.

Πως να φτιάξετε έναν προϋπολογισμό

Το πρώτο βήμα που έχετε να κάνετε προκειμένου να πάρετε τον έλεγχο των εξόδων σας, είναι να φτιάξετε έναν προϋπολογισμό.

Μπορεί να χρειάζεται λίγη προσπάθεια από μέρους σας, αλλά πρέπει να θυμάστε πως ο προϋπολογισμός αποτελεί έναν από του καλύτερους τρόπους για να έχετε πάντα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των χρημάτων που μπαίνουν και βγαίνουν από το πορτοφόλι σας.

Χτίζοντας τον προϋπολογισμό των εξόδων σας, σημαίνει πως:

 • Είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξετε χρεωμένοι
 • Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν απροσδόκητα έξοδα
 • Είναι περισσότερο πιθανό να έχετε ένα μεγαλύτερο υπόλοιπο στον τραπεζικό σας λογαριασμό
 • Είναι περισσότερο πιθανό να σας εγκρίνουν ένα δάνειο που πιθανώς να χρειαστεί να πάρετε
 • Θα έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα
 • Θα βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξοικονόμηση των απαραίτητων χρημάτων που θα σας πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Τι θα χρειαστείτε

 Για να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού, θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρχικά λίγο χρόνο στην καταγραφή των εξόδων που αφορούν στα παρακάτω:

 • Οικιακοί λογαριασμοί
 • Έξοδα διαβίωσης
 • Ασφαλιστικά έξοδα (υγεία, αυτοκίνητο)
 • Έξοδα για την οικογένεια και τους φίλους (δώρα, διασκέδαση)
 • Ταξιδιωτικά έξοδα (καύσιμα, εισιτήρια, διαμονή)
 • Ελεύθερος χρόνος και διασκέδαση (διακοπές, σπορ, χόμπι, εστιατόρια)

Αφού συγκεντρώσετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα δημιουργίας οικονομικού προϋπολογισμού, είτε ένα απλό αρχείο στο Excel και να περάσετε από μόνοι σας όλα τα δεδομένα ( ωστόσο για όσους δεν φαίνεται να συμπαθούν ιδιαίτερα την τεχνολογία, και το παραδοσιακό χαρτί Α4 φαίνεται να κάνει μια χαρά τη δουλειά του).

Επίσης, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και μια πληθώρα από δωρεάν εφαρμογές διαθέσιμες για το κινητό σας τηλέφωνο, οι οποίες μπορούν να χτίσουν τον προϋπολογισμό σας μέσα λίγα λεπτά, και να καταγράψουν από κει και έπειτα την κάθε σας συναλλαγή.

Πάρτε και πάλι τον οικονομικό έλεγχο στα χέρια σας

 Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε πως ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνετε, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο προκειμένου να βρείτε από που θα μπορούσατε να «κόψετε» για να εξισορροπήσετε την κατάσταση.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι το ίδιο εύκολο, με το να αρχίσετε να μαγειρεύετε μόνοι σας το φαγητό στο σπίτι, ή να ακυρώσετε μια μακροχρόνια συνδρομή για το γυμναστήριο που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Θα μπορούσατε επίσης να επιστρατεύσετε ένα μικρό σημειωματάριο, όπου θα καταγράφετε όλα τα έξοδα για το μήνα σας, ή ακόμη απλούστερα, αν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας για τις περισσότερες αγορές, να τσεκάρετε το ιστορικό και να ανακαλύψετε που πηγαίνουν τα χρήματά σας.

Μεταδόστε το πνεύμα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Βάλτε όλη την οικογένεια στην προσπάθεια διατήρησης ενός προϋπολογισμού των εξόδων. Αφιερώστε λίγο χρόνο και καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι προκειμένου να διαμορφώσετε ένα πλάνο το οποίο θα μπορείτε και όλοι να ακολουθήσετε.

Επίσης, αφού υπολογίσετε το ποσό των χρημάτων που θα περισσέψει για τον μήνα, αποφασίστε και τι μέρος αυτού θα μπορέσει να διατεθεί στο κάθε μέλος της οικογένειας.

Εξοικονομήστε χρήματα από του λογαριασμούς του σπιτιού ή το στεγαστικό σας δάνειο

 Για πολλούς από εμάς, οι οικιακοί λογαριασμοί που πληρώνουμε κάθε μήνα, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών μας εξόδων.

Τα καλά νέα όμως είναι πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα αντίστοιχα σημαντικό χρηματικό ποσό ακολουθώντας απλώς τις χρήσιμες συμβουλές μας.

Επίσης κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε στην περαιτέρω μείωση των εξόδων, είναι να πάρετε ένα νέο στεγαστικό δάνειο ή να επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους του δανείου που ήδη έχετε.

Γίνετε περισσότερο ευέλικτοι

 Η ζωή μπορεί να γίνει απρόβλεπτη, οπότε προσπαθήστε να αναθεωρείτε τον προϋπολογισμό σας κάθε φορά που υπάρχει και μια αλλαγή στα σταθερά σας έξοδα, ή τουλάχιστον κάθε 2 μήνες.

Μπορεί να λάβετε μια αύξηση από τη δουλειά σας (κάτι που σημαίνει πως θα εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα), ή αντιθέτως μπορεί οι λογαριασμοί του σπιτιού σας να εμφανίζονται αυξημένοι κατά την διάρκεια ορισμένων μηνών.

Πληρώστε τα χρέη σας από δάνεια και πιστωτικές κάρτες

 Αν έχετε κάποιο τρέχων δάνειο ή χρωστάτε χρήματα στην πιστωτική σας κάρτα, είναι καλό να εξασφαλίζετε την πληρωμή της εκάστοτε μηνιαίας καταβολής, προκειμένου να χρεώνεστε και τον ελάχιστο δυνατό τόκο από την τράπεζα.

Το παραπάνω ισχύει για χρέη σε:

 • Πιστωτικές κάρτες
 • Προσωπικά δάνεια από τράπεζες, τα οποία διαθέτουν συνήθως χαμηλότερο επιτόκιο από τις πιστωτικές κάρτες

Είτε λοιπόν δανείζεστε χρήματα μέσω κάποιου δανείου, αλλά είτε μέσω κάποιας πιστωτικής κάρτας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσετε πως δεν παραβιάζετε και τους όρους και προϋποθέσεις του συμβολαίου που υπογράψατε με την τράπεζα.

Συνεπώς, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή έχετε επικεντρώσει όλες τις οικονομικές σας δυνάμεις στην πληρωμή ενός άλλου δανείου, πρέπει παράλληλα να πληρώνετε πάντοτε και τουλάχιστον την ελάχιστη καταβολή που έχει ορίσει η τράπεζα, για όλα τα επιμέρους δάνεια ή χρέη σε πιστωτικές κάρτες που μπορεί να έχετε.

Ζητήστε βοήθεια εάν δεν μπορείτε πλέον να διαχειριστείτε τα χρέη σας

 Εάν έχετε ήδη χάσει μερικές πληρωμές για την πιστωτική κάρτα ή το δάνειο σας, ή  αν έχετε απλά μείνει πίσω λόγω σημαντικότερων υποχρεώσεων που πρέπει να πληρώσετε όπως οι παρακάτω:

 • Ενοίκιο
 • Στεγαστικό δάνειο
 • Έξοδα δικαστηρίου
 • Λογαριασμός ρεύματος
 • Χρέη προς την εφορία
 • Έξοδα παιδιών

Τότε είναι καλό να καλέσετε σε μια γραμμή υποστήριξης και να αναζητήσετε βοήθεια.

Ορίστε έναν στόχο εξοικονόμησης χρημάτων

 Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν έναν κίνητρο προκειμένου να αρχίσουν να εξοικονομούν χρήματα. Ωστόσο, είναι συχνά πολύ πιο εύκολο όταν ορίζουν συγκεκριμένους στόχους.

Ο πρώτος σας στόχος λοιπόν θα έπρεπε να αφορά τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια ώρα ανάγκης. Μια τέτοια ώρα ανάγκης μπορεί να είναι ένας χαλασμένος θερμοσίφωνας ή μια περίοδος όπου δεν θα μπορείτε να εργαστείτε για κάποιο λόγο υγείας.

Προτείνουμε να έχετε πάντα διαθέσιμα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό με εύκολη πρόσβαση, χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία των μηνιαίων σας εξόδων έως και για 3 μήνες μπροστά. Μην ανησυχείτε αν δείτε πως δεν μπορείτε να πετύχετε αρκετά σύντομα αυτό τον στόχο.

Το μυστικό είναι να συνεχίσετε να προσπαθείτε να τον φτάσετε, και ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι ορίσετε ένα μικρό ποσό το οποίο θα κάνετε κατάθεση κάθε μήνα στο λογαριασμό σας.

Από τη στιγμή που θα έχετε χτίσει ένα χρηματικό ποσό για ώρα ανάγκης, μερικές επιπλέον ιδέες για στόχους που θα μπορούσατε να θέσετε, περιλαμβάνουν:

 • Την αγορά ενός αυτοκινήτου χωρίς να πάρετε κάποιο δάνειο
 • Την απόλαυση των διακοπών χωρίς την μετέπειτα ανησυχία για το πως θα πληρωθούν οι λογαριασμοί του σπιτιού
 • Την κατοχή επιπλέον χρημάτων που θα μπορέσετε να διαθέσετε κατά το διάστημα πριν και μετά από την εγκυμοσύνη

Επενδύστε τα χρήματα που εξοικονομήσατε

 Καθώς τα χρήματα που βάζετε στην άκρη αρχίζουν να γίνονται περισσότερα, μπορείτε να:

 • Αποθηκεύσετε αυτά τα χρήματα ενισχύοντας τη σύνταξή σας. Είναι πάντα καλό να είσαστε σε θέση να εξασφαλίζετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για το μέλλον.
 • Καταστρώσετε ένα επενδυτικό πλάνο βασισμένο στους στόχους και το χρονοδιάγραμμά που σας ενδιαφέρει.

Εάν τα χρέη σας έχουν καταβάλλει

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο βήμα είναι και το δυσκολότερο κομμάτι όσον αφορά στην αποπληρωμή ενός χρέους.

Αν βρίσκεστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, μπορεί είναι αρκετά εύκολο και για τα χρέη σας να σας καταβάλλουν.

Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν, μπορεί να ακούγεται δελεαστικό το να βάλετε απλά το κεφάλι σας μέσα στην άμμο και να αρχίσετε να αγνοείται τους λογαριασμούς που συνεχίζουν να έρχονται στο σπίτι σας, ή τα τηλέφωνα από την τράπεζα που συνεχίζουν να χτυπούν αδιάκοπα.

Ωστόσο, γνωρίζετε πολύ καλά πως μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο δεν έχει την ικανότητα να σας δώσει μια λύση, αλλά θα μπορούσε να σας φέρει σε μια δυσμενέστερη κατάσταση από εκείνη που βρισκόσασταν πρωτύτερα.

Οπότε, σας προτείνουμε να πάρετε μια βαθιά ανάσα και ανοίξετε όλες τις επιστολές που αγνοούσατε τόσο καιρό. Από τη στιγμή που θα πάρετε αυτή την απόφαση, θα είσαστε τουλάχιστον πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση στην οποία βρισκόσαστε, και με αυτό τον τρόπο θα έχετε και τις καλύτερες πιθανότητες για να την αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This

Leave a Comment