Μικρά μυστικά για να μην σπαταλάτε τα χρήματα σας στο σούπερ μάρκετ

Μικρά μυστικά για να μην σπαταλάτε τα χρήματα σας στο σούπερ μάρκετ

Γνωρίζατε πως ακούγοντας ρυθμική μουσική παράλληλα με τα καθημερινά σας ψώνια, θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα; Ή πως οι προσφορές του τύπου «10 προϊόντα μόνο 10 ευρώ» μπορούν μερικές φορές να σας κοστίσουν περισσότερο;

Μιλήσαμε με υπάλληλους από σούπερ μάρκετ, ειδικούς του κλάδου αλλά και γκουρού των πωλήσεων, και καταλήξαμε σε μια μεγάλη λίστα με στρατηγικές που ακολουθούν συνήθως τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να κάνουν τους καταναλωτές να ψωνίσουν και περισσότερο.

Αποκτήσαμε επίσης πρόσβαση σε μερικές «εκ των έσω» και «off the record» συμβουλές για πιο έξυπνες αγορές. Αφού διαβάσαμε και αξιολογήσαμε προσεκτικά όλη τη λίστα, σας παραθέτουμε τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ.

Καταπολεμήστε την ανάγκη που νιώθετε να γεμίσετε το καρότσι σας

Ο λόγος που τα καρότσια των σούπερ μάρκετ γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα, είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως ένα μεγαλύτερο καρότσι ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν και περισσότερα προϊόντα. Συνεπώς, πραγματοποιήστε μια συνειδητή προσπάθεια και αντισταθείτε στο γέμισμα του καροτσιού σας, ή αρχίστε να χρησιμοποιείτε ένα καλάθι στις περιπτώσεις που ξέρετε πως δεν πρόκειται να αγοράσετε αρκετά πράγματα.

Κοιτάξτε πέρα από το γάλα, το ψωμί, τις μπανάνες και τα αυγά, όταν συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ των διαφορετικών σούπερ μάρκετ.

Τα παραπάνω 4 προϊόντα είναι και εκείνα επάνω στα οποία βασίζονται οι περισσότεροι καταναλωτές, όταν συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των διαφορετικών σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, θα σας είναι ευκολότερονα αναγνωρίσετε τις καλύτερες προσφορές, εάν φτιάξετε και μια λίστα με όλα τα προϊόντα που αγοράζετε πιο συχνά, και την τιμή που πληρώνετε συνήθως για εκείνα. Αφού φτιάξετε την παραπάνω λίστα, διατηρήστε την στο κινητό σας τηλέφωνο προκειμένου να την έχετε πάντα διαθέσιμη.

Ξεκινήστε τα ψώνια σας από τη μέση του καταστήματος

Τα σημεία κοντά στην είσοδο των καταστημάτων των σούπερ μάρκετ, είναι συνήθως διακοσμημένα με έντονα ευχάριστα χρώματα και επιγραφές, που έχουν ως σκοπό να χτίσουν μια καλή διάθεση στον καταναλωτή και να τον εμπνεύσουν να αγοράσει περισσότερα προϊόντα. Μείνετε αφοσιωμένοι στον προϋπολογισμό σας και ξεκινήστε τα ψώνια σας από τη μέση του καταστήματος, όπου θα είσαστε περικυκλωμένοι από λιγότερο φανταχτερά κουτιά προϊόντων και πιθανόν περισσότερες κονσέρβες.

Μην διστάσετε να αφήσετε κάποιον προϊόν ακόμα και όταν βρίσκεστε ήδη στο ταμείο

Ο λόγος που οι διάδρομοι στα ταμεία των σούπερ μάρκετ σχεδιάζονται για να είναι τόσο στενοί, είναι για να αποθαρρύνουν το 60% των καταναλωτών που φαίνεται να αλλάζουν γνώμη για την αγορά ενός προϊόντος, ενώ βρίσκονται ακόμη στην ουρά του ταμείου και περιμένουν. Αν και φυσικά θεωρούμε πως το πιο σωστό είναι να επιστρέψετε το προϊόν πίσω στη θέση του ή τουλάχιστον να το δώσετε σε κάποιον υπάλληλο για να το κάνει, με κάθε τρόπο, μην αφήσετε τους στενούς διαδρόμους των ταμείων να σας πιέσουν να αγοράσετε και κάτι το οποίο δεν θέλετε πραγματικά.

Φορέστε ακουστικά και ακούστε «ρυθμική» μουσική όσο ψωνίζετε

Τα καταστήματα παίζουν επίτηδες μουσική σε έναν πιο χαλαρωτικό ρυθμό προκειμένου να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να κινούνται πιο αργά ανάμεσα στους διαδρόμους, και να αγοράζουν έως και 29% περισσότερα προϊόντα. Αντίθετα με αυτό, εσείς βάλτε το αγαπημένο σας mix που ακούτε στο γυμναστήριο, και θα δείτε πως αυτομάτως θα αρχίσετε να κινείστε πιο «ζωηρά» όσο ψωνίζετε.

Αγοράστε προϊόντα όπως το τυρί και το ζαμπόν από τα συσκευασμένα αντί του πάγκου που τα κόβουν εκείνη τη στιγμή

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν τα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα φρεσκοκομμένα.

Ζητήστε να δοκιμάσετε ένα προϊόν ή ζητήστε μια δωρεάν επιπλέον εξυπηρέτηση όπου αυτό είναι δυνατόν

Ο ιχθυοπώλης μπορεί να σας καθαρίσει δωρεάν τα ψάρια που μόλις αγοράσατε, και ο φούρναρης ή ο τυροπώλης μπορεί να σας κόψει μια φέτα ψωμί ή τυρί για να δοκιμάσετε πριν από την αγορά», αναφέρει ειδικός στο marketing των σούπερ μάρκετ. Οπότε μην φοβάστε να το ζητήσετε!

Διαβάστε τα «ψιλά γράμματα» κάτω από κάθε προσφορά

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν προσφορές που ισχύουν για την αγορά προϊόντων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα για την αγορά της μεγαλύτερης συσκευασίας ενός προϊόντος. Ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ συνήθως διαφημίζουν τέτοιες προσφορές, χρησιμοποιώντας επιγραφές στις οποίες αναγράφουν την μειωμένη τιμή δίπλα από τη φωτογραφία ενός προϊόντος σε κανονικό μέγεθος.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι διευκρινίσεις των προσφορών, αναγράφονται στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» τα οποία και θα έπρεπε πάντα να διαβάζετε προσεκτικά προκειμένου διασφαλίσετε την μειωμένη τιμή που αρχικά σας κέντρισε το ενδιαφέρον.

Κάντε μερικούς υπολογισμούς πριν αγοράσετε προϊόντα σε μεγάλες συσκευασίες

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η αγορά των ίδιων προϊόντων ανά τεμάχιο θα μπορούσε να βγει φθηνότερη εν συγκρίσει με την αγορά μεγαλύτερων συσκευασιών. (Και όσον αφορά στις συσκευασίες φρούτων και λαχανικών, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποιότητα του κάθε τεμαχίου όταν το αγοράζετε και ξεχωριστά). Για αυτό το λόγο, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις τιμές και εξακριβώστε αν όντως σας συμφέρει η αγορά μιας μεγαλύτερης συσκευασίας.

Ελέγξτε πιο προσεκτικά τις προσφορές «10 προϊόντα για 10 ευρώ»

Μια τέτοια προσφορά έχει συνήθως σκοπό να τονώσει τις πωλήσεις σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το τελικό κόστος θα μπορούσε να σας βγαίνει και παραπάνω ανά τεμάχιο. Συνεπώς, φροντίστε πάντα να διπλοτσεκάρετε πως αυτές οι ειδικές προσφορές σας συμφέρουν πραγματικά.

 

 

Share This

Leave a Comment