Για να μην αγχώνεστε για τις πάνες του μωρού

Για να μην αγχώνεστε για τις πάνες του μωρού

Μια από τις πιο αγχωτικές υποχρεώσεις στην καθημερινή ρουτίνα μιας νέας μαμάς είναι και η αλλαγή της πάνας του μωρού. Το μωρό μοιάζει να είναι εύθραυστο από κάθε άποψη. Πολύ μικρό, εντελώς ανεξέλεγκτο στις κινήσεις του και κυρίως με τόσο λεπτό, απαλό και ευαίσθητο δέρμα που δεν πρέπει με τίποτα να ερεθιστεί. Οι πάνες μπορούν να γίνουν εφιάλτης για τους νέους γονείς και για οικονομικούς λόγους. Οι πάνες κοστίζουν πολύ και είναι απαραίτητες για αρκετά χρόνια. Ευτυχώς συχνά τα σουπερ μάρκετ κάνουν προσφορές σε πάνες και βοηθούν τους γονείς.  Επίσης, είναι σημαντικό να κοιτάτε τις προσφορές συγκεκριμένης περιόδου, συνήθως προβάλλονται και στην τηλεόραση.  Όπως για παράδειγμα τις προσφορές τριημέρου του mymarket όπου μπορείτε να βρείτε μόνο για 3 ημέρες εξαιρετικές προσφορές.

Παρακάτω τα tips για την αλλαγή της πάνας του μωρού, εύκολα και χωρίς προβλήματα.

Ο σωστός χώρος και τα απαραίτητα αξεσουάρ

Η αλλαγή της πάνας του μωρού δεν μπορεί να γίνεται οπουδήποτε, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα αν η μητέρα και το μωρό βρίσκονται έξω από το σπίτι. Είναι, λοιπόν, πιο ασφαλές για το μωρό και πιο εύκολο για τη μητέρα, να υπάρχει ένας χώρος στο σπίτι, που θα είναι ειδικά διαμορφωμένος και ασφαλής για το άλλαγμα του μωρού. Θα μπορούσε να είναι μια αλλαξιέρα μέσα στο δωμάτιο του μωρού ή ακόμη, το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να επιτρέπει ελεύθερες κινήσεις στη μητέρα, να είναι άνετος ώστε να μην κινδυνεύει το μωρό να πέσει σε ένα απότομο γύρισμά του. Δίπλα σε αυτόν τον χώρο, η μητέρα θα πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται για το άλλαγμα της πάνας του μωρού. Και αυτό, γιατί δεν πρέπει το μωρό να μένει στιγμή μόνο του, επειδή η μητέρα ξέχασε πιθανόν τα μωρομάντηλα ή την κρέμα για τα συγκάματα. Σε κοντινή απόσταση, λοιπόν, καλό είναι να υπάρχουν καθαρές πάνες, ρουχαλάκια, μωρομάντηλα, καθαρές πετσέτες, κρέμα συγκάματος ή λοσιόν, σακούλα απορριμμάτων για την λερωμένη πάνα, ζεστό νερό, σαπούνι καθαρισμού ειδικό για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού και βαμβάκι.

Καθαρά χέρια της μητέρας και περιποιημένα νύχια

Είναι πολύ σημαντικό τα χέρια της μητέρας να είναι καθαρά και τα νύχια της περιποιημένα κάθε φορά που πιάνει το μωρό αλλά κυρίως όταν πρόκειται για την αλλαγή της πάνας του. Τα μακριά νύχια γίνονται εστίες μόλυνσης πολύ εύκολα αλλά είναι και επικίνδυνα να τραυματίσουν το μωρό. Ομοίως και οι παρανυχίδες. Γι’ αυτό είναι βασικό τα χέρια της μητέρας να είναι καθαρά και περιποιημένα. Πάντα πριν από την αλλαγή της πάνας, τα χέρια θα πρέπει επιμελώς να πλένονται.

Η απομάκρυνση της λερωμένης πάνας

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, καλό είναι να έχουμε στρώσει ένα αδιάβροχο ύφασμα ή βρεφικό υποσέντονο, προκειμένου να αποφύγουμε ατυχήματα με διαρροές. Στη συνέχεια αφαιρούμε την λερωμένη πάνα και την πετάμε τυλιγμένη καλά, αμέσως στη σακούλα απορριμμάτων που έχουμε δίπλα μας. Καθαρίζουμε το δέρμα του μωρού με ένα μωρομάντηλο, εμποτισμένο με φυτικά εκχυλίσματα όπως είναι η αλόη και το χαμομήλι που διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Η σωστή φορά για τον καθαρισμό με μωρομάντηλο στα κοριτσάκια, είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω.

Το πλύσιμο του μωρού

Πλένουμε τις ευαίσθητες περιοχές του μωρού πάντα με χλιαρό νερό και σαπούνι. Πριν βάλουμε το μωρό κάτω από το νερό ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού. Το σαπούνι φροντίζουμε να είναι ειδικό για βρέφη.

Σκούπισμα και περιποίηση

Το δέρμα του μωρού δεν το σκουπίζουμε τρίβοντάς το με την πετσέτα. Το στεγνώνουμε ταμποναριστά. Είναι σημαντικό να το έχουμε στεγνώσει επαρκώς, αλλά όχι τρίβοντας. Είναι πολύ ευαίσθητο για κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, για να αποφύγουμε ερεθισμούς στις περιοχές που καλύπτει η πάνα, απλώνουμε μια κρέμα συγκάματος ή λοσιόν. Τέλος, τοποθετούμε την καθαρή πάνα και ντύνουμε το μωρό.

Share This

Leave a Comment