Ασφαλιστικές εταιρείες: tips για να επιλέξετε τις πιο συμφέρουσες

Ασφαλιστικές εταιρείες: tips για να επιλέξετε τις πιο συμφέρουσες

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια επιλογή που κάνετε για να προστατευθείτε από κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν οικονομικές ζημιές τις οποίες ή δεν θα μπορούσατε να καλύψετε μόνοι σας ή θα ήταν ασύμφορο για τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια ομπρέλα προστασίας που απευθύνεται σε κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε εσείς ως άτομο ή η οικογένειά σας λόγω ατυχημάτων και ασθενειών. Απευθύνεται όμως και σε κάθε ιδιοκτησία που πιθανόν έχετε, όπως μπορεί να είναι ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία θα συνεργαστείτε, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και συνειδητά. Πριν καταλήξετε στην ασφαλιστική εταιρεία και στον τύπο του συμβολαίου που θα κάνετε μαζί της, θα πρέπει να έχετε κάνει μια πλήρη έρευνα αγοράς. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι μεγάλος και καλό είναι να εκμεταλλευτείτε απόλυτα τα προνόμια, τις έξτρα παροχές και τις εκπτώσεις που πιθανόν κάνουν. Μπορεί να μοιάζει σαν να πρέπει να διαβάσετε τόμους ολόκληρους για να τα μάθετε όλα γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, αν έχετε υπόψιν ότι πρέπει να απαντήσετε τα βασικά. Ας δούμε κάποια tips που θα κάνουν την επιλογή σας πιο σωστή και πιο εύκολη.

-Απευθυνθείτε σε ασφαλιστικούς συμβούλους

Συγκεντρώστε τις πληροφορίες σας για κάθε ασφαλιστική εταιρεία από το Διαδίκτυο, καταλήξτε σε εκείνες που σας εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και οικονομικά σας φαίνονται πιο συμφέρουσες και στη συνέχεια ζητήστε ραντεβού με τον ασφαλιστικό σύμβουλο καθεμιάς από αυτές. Κρατείστε σημειώσεις. Διασταυρώστε τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει με τα δεδομένα που αποσπάσατε από τη συζήτηση μαζί τους και στο τέλος συγκρίνετε τις εταιρείες μεταξύ τους για να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα προσφορά. Μην αρκεστείτε στην προσφορά μιας εταιρείας επειδή εκείνην εμπιστεύθηκαν και οι φίλοι σας. Πιθανόν οι ανάγκες τους είναι άλλες ή υπέγραψαν τα συμβόλαιά τους παλιότερα και σε περιόδους που η εν λόγω εταιρεία είχε μια πολύ ειδική προσφορά που πια δεν ισχύει…

Ακόμη, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο άνθρωπος του οποίου το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να αποθηκεύσετε στις επαφές σας. Είναι εκείνος τον οποίον θα καλέσετε για να ενεργοποιήσει τη χρήση της ασφαλιστικής σας κάλυψης όταν παραστεί ανάγκη. Ο ασφαλιστικός σας διαμεσολαβητής γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον όλες εκείνες τις πολύπλοκες διαδικασίες που δεν θα πρέπει να σας βαρύνουν όταν θα υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσετε και να σκεφθείτε.

-Η απαλλαγή και οι εξαιρέσεις

Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην απαλλαγή και στις εξαιρέσεις. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει τον δικό της τρόπο να επικοινωνεί και να μεταφέρει στον πελάτη τι εννοεί ως απαλλαγή ή εξαίρεση. Για παράδειγμα μια ασφαλιστική εταιρεία που έχετε εμπιστευθεί για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, πιθανόν θα σας πει ότι καλύπτει 10 επισκέψεις τον χρόνο σε γιατρούς, όμως εσείς απαλλάσσεστε από την τρίτη επίσκεψη και έπειτα. Δηλαδή πληρώνετε εσείς τις δύο πρώτες. Εδώ, θα πρέπει να σκεφθείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας σε κανονικές συνθήκες. Δηλαδή, αν όλον τον χρόνο δεν πραγματοποιείτε περισσότερες από 2 επισκέψεις σε γιατρό, τότε για ποια απαλλαγή μιλάμε;

Ομοίως προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και με τις εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις καλύψεις αφού αν μια κάλυψη εξαιρείται από το συμβόλαιό σας και τύχει να την χρειαστείτε, τότε το συμβόλαιό σας αποδεικνύεται ανενεργό! Για παράδειγμα αν έχετε μια ιδιωτική ασφάλεια αυτοκινήτου με εξαίρεση στα καιρικά φαινόμενα και το αυτοκίνητό σας ζημιωθεί από το χαλάζι, είναι βέβαιο πως η εταιρεία δεν θα σας καλύψει.

-Ζητείστε εξηγήσεις για τους ειδικούς όρους και τα ψιλά γράμματα

Είναι κάπως βαρετό αλλά τόσο αναγκαίο όταν πρόκειται για ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι ειδικοί όροι πρέπει να σας απασχολήσουν σημαντικά και να μην μείνουν αναπάντητοι αν σας προβληματίζουν. Μπερδεμένοι όροι όπως «συνυπευθυνότητα» ή «διασταυρούμενη ευθύνη», πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι σε εσάς πριν προχωρήσετε σε συνεργασία με μια ασφαλιστική εταιρεία.

-Επαρκής ενημέρωση

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είστε πλήρως ενημερωμένοι για την ασφαλιστική κάλυψη που αγοράζετε. Όπως προαναφέραμε η υπογραφή σας δεν πρέπει να μπει αν έχετε κενά, απορίες και ανασφάλειες. Η υπογραφή σας στο συμβόλαιο θα πρέπει να μπει αν νιώθετε πως θα συνεργαστείτε καλά με την ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής σας. Εκείνο που τους εμπιστεύεστε είναι ό,τι πολυτιμότερο όταν πρόκειται για τη ζωή σας ή για την υγεία τη δική σας και των αγαπημένων σας. Όταν πάλι ασφαλίζετε υλικά αγαθά που αποκτήσατε με κόπο και σκληρή δουλειά, πρέπει και πάλι να νιώθετε πως ξέρετε τι λένε λέξη προς λέξη ακόμα και τα πιο ψιλά από τα γράμματα της σύμβασής σας.

Share This

Leave a Comment